Monday, November 19, 2012

ကုိယ္ကာယႀကီးထြားမႈႏွင့္ အာဟာရ

ၿမန္မာထမင္း၀ုိင္း ေခါင္းစဥ္ေလးကုိ ျမင္လုိက္သည္ႏွင့္ အသား၊ ငါး၊ ပုစြန္၊ ခ်ဥ္ရည္၊ အေၾကာ္၊ ငါးပိတုိ႔စရာတုိ႔ျဖင့္ စုံစုံလင္လင္ ပါ၀င္သည့္ ထမင္း၀ုိင္းကုိ ျမင္ေယာင္လာမွာ အမွန္ပင္ျဖစ္ပါသည္။ စားဖြယ္ေပါသည့္ ျမန္မာျပည္ ဆုိသည့္အတုိင္းပင္ ကြၽန္မတုိ႔ ျမန္မာျပည္တြင္ အသီးအႏွံလည္း ေပါလွသည္။ သားငါးပုဇြန္လည္း ေပါမ်ားလွ သည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ျမန္မာ့ထမင္း၀ုိင္းတြင္ သားငါးပုစြန္မ်ားကုိ ဆီျပန္၊ အေၾကာ္ (အခ်ဳိ၊ အစပ္) ခ်က္၍ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားကုိ အေၾကာ္၊ ခ်ဥ္ရည္ဟင္းအျဖစ္ စားေသာက္ၾကသကဲ့သုိ႔ အခ်ဳိ႔ အသီးအရြက္မ်ားကုိ အစိမ္း သုိ႔မဟုတ္ ျပဳတ္၍လည္းေကာင္း၊ ဖုတ္၍လည္းေကာင္း၊ အခ်ဥ္ျပဳလုပ္၍လည္းေကာင္း တုိ႔စရာအျဖစ္ တြဲဖက္ကာ အာဟာရျဖစ္ေအာင္
ခ်က္ျပဳတ္သုံးေဆာင္ၾကပါသည္။


 အဟာရျဖစ္ေအာင္၊ အာဟာရျပည့္၀ေအာင္ဟု ဆုိသည့္အတြက္ေၾကာင့္ အာဟာရျဖစ္ေအာင္ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ ျခင္းသည္ မူလသမား႐ုိးက် ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္မႈႏွင့္ ကြဲလြဲမႈမ်ား ရွိေနေရာ့သလားဟု ထင္မိၾကေပလိမ့္မည္။ ယင္းသုိ႔ မဟုတ္ပါ။ သုိ႔ေသာ္ အာဟာရျပည့္၀ေအာင္ မည္သုိ႔ခ်က္ျပဳတ္ရမည္၊ အသားကုိ ဘယ္ေလာက္သား၊ အသီးအရြက္က ဘယ္ေလာက္သား စားမွ အာဟာရျပည့္၀ မည္ဆုိသည့္ စည္းကမ္းခ်က္မ်ားေတာ့ရွိပါသည္။ ျဖစ္သလုိစားေသာက္ေနပါက အရာမေရာက္ႏုိင္ပါ။ အာဟာရဓါတ္ မျပည့္၀ႏုိင္ပါဟု အာဟာရ ပညာရွင္မ်ားက ဆုိထားပါသည္။ မည္သည့္ကိစၥမ်ဳိးမဆုိ စနစ္တက် နည္းမွန္လမ္းမွန္ ေဆာင္ရြက္မွသာ အက်ဳိးသက္ေရာက္တတ္ပါသည္။ ထုိ႔အတူ အလြန္တရာ ရခဲလွသည့္ လူ႕ဘ၀တြင္ လူလာျဖစ္ရၿပီး လူ႔ဘ၀ရပ္တည္မႈအတြက္ စားသုံးေရးကိစၥ၌ နည္းစနစ္မ်ား အသီးသီးရွိေနသည့္အတြက္ ထုိေဘာင္အတြင္းမွ စနစ္တက် စားေသာက္ေနထုိင္မွသာ အသက္ရွည္ရာ အနာမဲ့ေၾကာင့္ ျဖစ္ႏုိင္ပါလိမ့္မည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ကုိယ္ခႏၶာထြားက်ဳိင္းေရး၊ ေရာဂါဘယကင္းရွင္းေရးအတြက္ မည္သုိ႔မည္ပုံ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ ရမည္ဆုိေသာ အတတ္ပညာမွာ အိမ္ရွင္မ အမ်ဳိးသမီးမ်ားအေပၚတြင္ ရွိေနေပသည္။
 ထုိပညာကုိ သိထား၊ တတ္ကြၽမ္းေစရန္ အတြက္ မိခင္ႏွင့္ ကေလးေစာင့္ေရွာက္ေရးဌာနမ်ား၊ ၿမိဳ႕နယ္ေဒသႏၲရ ေဆးေပးခန္းမ်ားမွ အႀကံေပးခ်က္မ်ား၊ ထုိဌာနမ်ားတြင္ အခါအားေလ်ာ္စြာ ျပဳလုပ္ေသာ ေဟာေျပာပြဲမ်ား၊ သင္တန္းမ်ားကုိ တက္ေရာက္ေလ့လာသင့္ပါသည္။ သုိ႔မွသာ ကြၽန္မတုိ႔၏ ျမန္မာ့႐ုိးရာထမင္း၀ုိင္းသည္ အာဟာရျပည့္၀စြာ စားေသာက္ေရးတြင္ မည္သုိ႔ အေထာက္ အကူျဖစ္သည္ကုိ သိရွိလာမွာျဖစ္ပါသည္။ ယင္းသုိ႔ အိမ္ရွင္မမ်ား သိရွိနားလည္လာပါက အဖုိးနည္းၿပီး က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ေစမည့္ အစားအစာမ်ားကုိ အိမ္ရွင္မတုိင္း ခ်က္ျပဳတ္ႏုိင္ေတာ့မွာ ေသခ်ာလွပါသည္။ လူမ်ဳိးတစ္မ်ဳိး၏ က်န္းမာဖြံ႕ၿဖိဳးမႈသည္ ထုိလူမ်ဳိး၏ အိမ္ေထာင္စုတုိင္းအား ထိန္းသိမ္းေနရသည့္ အိမ္ရွင္မတုိ႔အေပၚတြင္ တည္ေနပါသည္ဟု အာဟာရပညာရွင္မ်ားက တညီတၫြတ္တည္း အဆုိျပဳထားသည္ျဖစ္ရာ အိမ္ရွင္မ မ်ားသည္ မိမိႏုိင္ငံ၏ ဖြံ႕ၿဖိဳးတုိးတက္မႈ အခန္းက႑တြင္ မည္မွ် အေရးပါေၾကာင္းကုိ သတိျပဳသင့္ပါသည္။ အာဟာရျပည့္၀မွ က်န္းမာသက္ရွည္မည္၊ အသိဥာဏ္<ကယ္မည္။ လုပ္အားစြမ္းအင္ ပုိထြက္မည္ဆုိသည့္အခ်က္ကုိ ႏုိင္ငံေတာ္ အစုိးရႏွင့္ ျပည္သူအားလုံး သေဘာေပါက္ေနၾကပါ ၿပီ။ သုိ႔ေသာ္ အခ်ဳိ႕လူတစ္စုမွာ က်န္းမာေနစဥ္ မိမိတုိ႔ကုိယ္ကာယကုိ ဂ႐ုစုိက္ဖုိ႔ မစဥ္းစားမိတတ္ၾကပါ။ ေရာဂါ၀င္ ေရာက္မွသာလွ်င္ က်န္းမာေရးကုိ အေလးတယူ ျပဳလာတတ္ၾကပါသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ အသက္ရွည္စြာ ေနထုိင္ႏုိင္ေရး၊ ေရာဂါဘယ ကာကြယ္ေရးအတြက္ အာဟာရျပည့္၀ေသာ အစားအစာ မ်ားကုိ ေန႔စဥ္စားသုံးၾကဖုိ႔ အထူးပင္ လုိအပ္လွ်က္ရွိပါသည္။ ထုိ႔ထက္ အလုိအပ္ဆုံးမွာ အိမ္ေထာင္စု၏ ခ်က္ျပဳတ္ေရးကုိ တာ၀န္ယူရေသာ အိမ္ရွင္မတုိင္း  အာဟာရပညာ  ကုိ တတ္ကြၽမ္းသင့္ျခင္းပင္ ျဖစ္ပါသည္။
ထုိအာဟာရပညာတြင္ – - (၁) လူတစ္ေယာက္၏ လုိအပ္သည့္အာဟာရဓါတ္မ်ားကုိ သိရွိေစျခင္း၊ (၂) ထုိသုိ႔ လုိအပ္ေသာ အာဟာရဓာတ္မ်ားပါရွိသည့္ အစားအစာမ်ားကုိ သိရွိျခင္း၊ (၃) အာဟာရခ်ဳိ႕တဲ့ေသာ လကၡဏာမ်ားကုိ သိရွိေစျခင္း တုိ႔ ပါ၀င္သည့္  သိပၸံပညာရပ္  ပင္ ျဖစ္ပါသည္။ ထုိအေျခခံ  ပညာရပ္  ကုိ သိထားေသာ အိမ္ရွင္မသည္ မိမိ မိသားစုအတြက္  အာဟာရျပည့္၀ေသာ အစားအစားကုိ စီစဥ္ျပင္ဆင္ စီမံခ်က္ျပဳတ္ႏုိင္မည္ျဖစ္ပါသည္။ လူတုိ႔၏ ခႏၶာကုိယ္သည္ ဓါတ္အမ်ဳိးမ်ဳိး ပါ၀င္ဖြဲ႕စည္းထားသည္ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ ေန႔စဥ္ႏွင့္အမွ် လႈပ္ရွားသြား လာေနရေသာ ကုိယ္ခႏၶာတြင္ ယင္းဓာတ္မ်ား ကုန္ခန္းယုတ္ေလ်ာ့မႈ ျဖစ္ေပၚသည္ႏွင့္အညီ ပ်က္စီးခ်ဳိ႕ယြင္း တတ္သည္လည္း ရွိသျဖင့္ ျပန္လည္ျဖည့္ဆည္းေပးရန္အလုိ႔ငွာ အစားအစာ အမ်ဳိးမ်ဳိးကုိ စားသုံးရန္ လုိအပ္လွပါသည္။ အစားအစာ အမ်ဳိးမ်ဳိးဟု ဆုိျပန္သျဖင့္ စာဖြယ္မ်ဳိးစုံကုိ စားသုံးရမည္ မဟုတ္ပါ။ အာဟာရ ပညာတတ္ေျမာက္ ထားေသာ အိမ္ရွင္မ စီစဥ္ျပင္ဆင္ ခ်က္ျပဳတ္ထားေသာ  အာဟာရမွ်တေသာ၊ အာဟာရျပည့္၀ေသာ  အစားအစာကုိ ဆုိလုိပါသည္။ အာဟာရမွ်တေသာ အစာဆုိသည္မွာ လူတစ္ေယာက္အတြက္ လုိအပ္ ေသာ အာဟာရမ်ား အမ်ဳိးအမည္အားျဖင့္ ျပည့္စုံၿပီး ပမာဏအားျဖင့္ လုံေလာက္ရ မည့္အျပင္ ေန႔စဥ္ လုိအပ္ခ်က္ကုိ ျဖည့္ဆည္းေပးႏုိင္ေသာ အစာကုိ ဆုိလုိပါသည္။ လူတစ္ေယာက္၏ လုိအပ္သည့္ အာဟာရ ဓာတ္မွာ တစ္ဦးႏွင့္ တစ္ဦး မတူၾကပါ။ အသက္၊ က်ား၊ မ သြားလာ လႈပ္ရွားမႈ၊ က်န္းမာေရးအေျခအေန၊ ပတ္၀န္းက်င္အေျခအေနတို႔အေပၚ မူတည္ၿပီး ကြဲျပားၾကပါသည္။ အသက္ငယ္သူ တစ္ေယာက္ႏွင့္ အသက္ႀကီးသူတစ္ေယာက္၏ အာဟာရဓာတ္ လုိအပ္ခ်က္ မတူညီပါ။ ထုိ႔အတူ သာမန္အမ်ဳိးသမီး၊ ကုိယ္၀န္ ေဆာင္အမ်ဳိးသမီး၊ ႏုိ႔တုိက္မိခင္၊ ကာယအလုပ္သမား၊ ဥာဏအလုပ္သမားတုိ႔မွာ တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး အာဟာရဓါတ္ လုိအပ္ခ်က္ ခ်င္း မတူညီၾကပါ။ ထုိ႕ေၾကာင့္အာဟာရပညာရွင္မ်ားက အစားအစာမ်ားကုိ အုပ္စုသုံးစု ခြဲထားပါသည္။

သာမာန္အားျဖင့္ တစ္ေန႔တာ လုိအပ္ေသာ အာဟာရဓါတ္မ်ား ျပည့္စုံစြာရရွိေစရန္အတြက္ ထုိအုပ္စုသုံးစုမွ အုပ္စုတစ္စုက တစ္မ်ဳိးသုံးမ်ဳိးကုိ ေရြးခ်ယ္ေပါင္း စပ္ စားသုံးရပါမည္။ ထုိအစာအုပ္စု သုံးစုမွာ –-
(၁) အင္အားျဖင့္ ပြားေစေသာ အစားအစာမ်ား
(၂) ခႏၶာကုိယ္ႀကီးထြားေစေသာ အစားအစာမ်ား
(၃) ေရာဂါကာကြယ္ေစေသာ အစားအစာမ်ားျဖစ္ပါသည္။

ထုိအုပ္စုသုံးစုတြင္ ပါ၀င္ေသာ အစားအစားမ်ားမွာ ျမန္မာျပည္တြင္း၌ ရရွိေသာ ေန႔စဥ္စားသုံးေနက်ျဖစ္သည့္ အသီးအရြက္ အသား၊ ငါး၊ ဥႏွင့္ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိးတုိ႔ပင္ျဖစ္ပါသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ အိမ္ရွင္မမ်ားသည္ ျပည္တြင္းထြက္ အစားအစာမ်ားကုိ မိမိတုိ႔၏ ၀င္ေငြအင္အားေပၚတြင္ အေျခ တည္ကာ တတ္ႏုိင္သေလာက္ လြယ္ကူစြာ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ျခင္းျဖင့္ အသားငါး၊ ပဲ၊ အသီးအရြက္၊ ငါးပိ၊ တုိ႔စရာ စုံစုံလင္လင္ ပါ၀င္သည့္ အာဟာရျပည့္၀ေသာ ျမန္မာ့႐ုိးရာ ျမန္မာဆန္ဆန္ ထမင္း၀ုိင္းေလးကုိ ျပင္ဆင္ၾကပါစုိိ႔။ လူတစ္ေယာက္၏ တစ္ေန႔စာအတြက္ အစားအစာမွာ ေအာက္ပါအတုိင္း ျဖစ္ပါသည္။
အုပ္စု အစားအစာ အခ်ိန္အဆ
၁။ ပဲ ၆ က်ပ္သား အသား ၇ က်ပ္သား ပုစြန္ (သုိ႔) ငါး ၅ က်ပ္သား
၂။ ဟင္းရြက္ ၆ က်ပ္သား ငွက္ေပ်ာသီး ၂ လုံး
၃။ ပဲပင္ေပါက္ ၄ က်ပ္သား ပဲသီး ၄ က်ပ္သား
၄။ ဆန္ နုိ႔ဆီတစ္ဘူးခြဲ
၅။ ဆီ ၂ က်ပ္ခြဲသား အထက္ပါ စားစရာမ်ားကုိ တစ္ေန႔အတြက္ ခ်က္ျပဳတ္ရပါမည္။

No comments:

Post a Comment