Wednesday, January 23, 2013

ေသြးတြင္း ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆီ ေလ်ာ့က်ေစမည့္ အစာစားနည္းမ်ား

လူေတြက ေသြးတြင္း ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆင့္ ျမင့္မားတာကို ကိုလက္စထေရာအဆင့္ ျမင့္မားတာေလာက္ အေလးမထားတတ္ၾကပါဘူး။ တကယ္ေတာ့ ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆီ ျမင့္မားတာဟာ ႏွလံုးအတြက္ အႏၲရာယ္ေပးႏိုင္ပါတယ္။ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အစာစားတာလို ဘဝေနထိုင္မႈပံုစံ ေျပာင္းလဲတာက ေသြးတြင္း ထ႐ိုင္ဂလစ္စ႐ိုက္ အဆီေရာ၊


ကုိလက္စထေရာကိုပါ ေလ်ာ့က်ေအာင္ လုပ္ေဆာင္သင့္ပါတယ္။
ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆီ ျမင့္တက္မႈေၾကာင့္ ႏွလံုးေရာဂါထတာနဲ႔ ေလျဖတ္တာေတြရဲ႕ ျဖစ္ႏိုင္ေျခကို ျမင့္တက္ေစႏိုင္တယ္
လို႔ေလ့လာမႈေတြကဆိုပါတယ္။ ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆီ ေလ်ာ့က်ေစဖို႔အတြက္ ေဆးဝါးေတြထက္ ေလ့က်င့္ခန္းလုပ္တာနဲ႔ အစားအေသာက္ပံုစံ ေျပာင္းလဲတာေတြလို က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ ဘဝေနထိုင္စားေသာက္မႈပံုစံကို လိုက္နာတာက ပိုမိုထိေရာက္မႈ ရွိပါတယ္။
ေသြးတြင္း ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆီက ပံုမွန္လား၊ ျမင့္တက္ေနသလား
ေသြးတြင္း ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆီ အဆင့္က ၁၅၀ ေအာက္ ေလ်ာ့နည္းသင့္ပါတယ္။ ဒီပမာဏထက္ ပိုျမင့္ေလေလ၊ အႏၲရာယ္ရွိေလေလပါပဲ။ သင္သိထားသင့္တဲ့ ကိန္းဂဏန္းေတြကေတာ့…….
- ပံုမွန္ ေသြးတြင္း ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆင့္က ၁၅၀ mg/dL ေအာက္ နည္းရပါမယ္။
- လက္ခံႏိုင္႐ံုမွ်ရွိတဲ့ ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆင့္က ၁၅၀ နဲ႔ ၁၉၉ mg/dL ၾကား ျဖစ္ပါတယ္။
- ၂၀၀ mg/dL ထက္ မ်ားရင္ အလြန္ျမင့္ေနပါၿပီ။
- ၅၀၀ mg/dL ထက္ မ်ားရင္ အလြန္႔အလြန္ ျမင့္ေနပါၿပီ။
ေသြးတြင္း ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆင့္ ျမင့္တာက အဝလြန္တာ၊ ဆီးခ်ဳိေသြးခ်ဳိေရာဂါ၊ ေက်ာက္ကပ္ေရာဂါနဲ႔ သိုင္း႐ြိဳက္ေရာဂါတို႔နဲ႔ ဆက္ႏႊယ္မႈ ရွိပါတယ္။ ဆရာဝန္လုပ္ႏိုင္တဲ့ ပထမဆံုးအရာက ဒီေရာဂါေတြ မျဖစ္ေအာင္ ေသြးတြင္းထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္ အဆင့္ကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းဖို႔ ျဖစ္ပါတယ္။
ေသြးတြင္း ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆီကို ေလွ်ာ့ခ်ႏိုင္ရန္ စားသင့္ေသာ အစာမ်ား
ေသြးတြင္း ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆီ ေလ်ာ့က်ေစဖို႔အတြက္ဆိုရင္ စားတဲ့ အစာကယ္လိုရီေတြက ခႏၶာကိုယ္က အသံုးျပဳတဲ့ ကယ္လိုရီေတြထက္ ပိုမမ်ားေစသင့္ပါဘူး။ အစာကိုလည္း ေရြးခ်ယ္စားရပါမယ္။
ျပည့္ဝဆီႏွင့္ ထရန္႔စ္ဖက္စ္မ်ားကို ေလွ်ာ့ခ်ပါ
ဒီအဆီေတြက တိရစၧာန္ထြက္ဆီ၊ အျမန္စာ၊ ဖုတ္ထားတဲ့ မုန္႔ေတြနဲ႔ တျခား အဆင္သင့္ အစားအစာ တခ်ဳိ႕မွာ အဓိက ေတြ႕ရေလ့ရွိတဲ့ အဆီေတြ ျဖစ္ပါတယ္။
မျပည့္ဝဆီကို ေရြးခ်ယ္ပါ
ဟင္းခ်က္တဲ့အခါ သံလြင္ဆီကို သံုးပါ။ ဒီအဆီက မျပည့္ဝဆီျဖစ္လို႔ က်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္မႈ ရွိပါတယ္။
သစ္သီး၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ အဆီနည္းႏို႔ႏွင့္ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းမ်ားမွ ကယ္လိုရီ အမ်ားဆံုး ရယူပါ
အဆီထုတ္ထားတဲ့ ႏို႔နဲ႔ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းျဖစ္ရင္ က်န္းမာေရးအတြက္ ပိုမိုေကာင္းမြန္ပါတယ္။
အရက္ေသာက္တတ္လွ်င္ အသင့္အတင့္ပဲ ေသာက္ပါ
အရက္မွာ ေသြးတြင္း ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အတြက္ မေကာင္းတဲ့ ကယ္လိုရီေတြ ပါဝင္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရက္ကို မေသာက္ဘဲေနႏိုင္ရင္ အေကာင္းဆံုးပါ။
သၾကားအျဖဴကို ေရွာင္ပါ
ငါးကို တစ္ပတ္တစ္ႀကိမ္- ႏွစ္ႀကိမ္ စားပါ
ပ႐ိုတင္းဓာတ္ အရင္းအျမစ္ျဖစ္တဲ့ ငါးကို အနည္းဆံုး တစ္ပတ္ တစ္ႀကိမ္-ႏွစ္ႀကိမ္ခန္႔ စားပါ။ ဆယ္လ္မြန္ငါးတို႔လို ေရေအးငါးေတြမွာ အိုမီဂါ ၃ ဖက္တီးအက္စစ္ ပါဝင္မႈ ျမင့္မားတာေၾကာင့္ ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။
အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားစားပါ
အခြံခၽြတ္မထားတဲ့ ေကာက္ႏွံစာထဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္ ပါဝင္တာေၾကာင့္ အစာကို နည္းနည္းနဲ႔ ဗိုက္ျပည့္ေစတဲ့အစြမ္း ရွိပါတယ္။ ထ႐ိုင္ဂလစ္ဆ႐ိုက္အဆင့္ကို ေလ်ာ့က်ေစမယ့္ ႏွလံုးက်န္းမာေရးနဲ႔ ညီၫြတ္တဲ့ အစာထဲမွာ သၾကား၊ အဆီနဲ႔ အယ္လ္ကိုေဟာတို႔ ပါဝင္မႈ ေလ်ာ့နည္းပါတယ္။
ဇြန္
Ref: Good Health
Source: http://news.yatanarpon.com.mm/news/news-59643

No comments:

Post a Comment